MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme trendini 10’uncu çeyrekte de sürdürdüğünü belirterek, “6 Şubat Kahramanmaraş depremi ile kesintiye uğrayan ekonomik aktiviteye rağmen yüzyılın en büyük felaketi, söz konusu direniş 2023 yılında gerçekleşecek. Devam edeceğine olan güvenimiz tam.” ifadesini kullandı.
Asmalı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 4. çeyrek ekonomik büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomik büyümenin 10 çeyrektir devam ettiğini kaydeden Asmalı, “Türkiye ekonomisi 2022’nin son çeyreğinde yüzde 3,5, yıl genelinde yüzde 5,6 büyüyerek pozitif büyüme trendini üst üste 10’uncu çeyrektir sürdürüyor. Arabistan’ın ardından 2. sırada yer alan ülke, aynı dönemde yüzde 4 büyüyen İngiltere, yüzde 3 büyüyen Çin ve yüzde 2,1 büyüyen ABD gibi ekonomileri geride bırakmayı başardı.
Asmalı, 2022 yılında iç talebin büyümeye 12,8 puanlık önemli katkısının yanı sıra yatırımların 0,7 ve net dış talebin 0,6 puanlık katkılarıyla pozitif kaldığını ve büyümenin genele yayıldığını kaydetti.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından toparlanma sürecine giren küresel ekonomik konjonktüre rağmen elde edilen başarının, Türk ekonomisinin dayanıklılığını bir kez daha teyit ettiğini belirten Asmalı, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yüzyılın en büyük felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ile kesintiye uğrayan ekonomik aktiviteye rağmen, söz konusu direnişin 2023 yılında da devam edeceğine inancımız tamdır. Bu kapsamda MÜSİAD olarak öncelikle toplumsal hayatın normalleşmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Öncelikli olarak deprem bölgesindeki yaşam ve ardından ekonomik hayat.Toplam GSYİH’nın yaklaşık yüzde 9’unu kapsayan bu 10 ilde, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 8’ini karşılayan ve başta deprem olmak üzere birçok branşta (depremden etkilenen) öne çıkıyor. imalat sanayi, önce temel insan yaşam koşulları, ardından şok öncesi ekonomik aktivite düzeyi en değerli gündem maddemiz ve önceliğimizdir.
Devletimizin ve milletimizin büyük dayanışması ve tarihi bir yardım seferberliği ile bölgedeki yaraları sarmak için gösterdiği büyük çaba, bölgenin ekonomik olarak yeniden inşası açısından oldukça değerlidir. Hayata geçirilecek yeni projeler ve üretimi, istihdamı ve ihracatı korumaya yönelik tedbirlerle birlikte Zelzele bölgesine yönelik imar çalışmalarıyla birlikte yeniden ayağa kalkacağız.”